Copējam pa īsto...

Galvenā | Reģistrācija | Ieeja
Ceturtdiena, 28.03.2024, 10:36
Chiw, Viesis | RSS
Menu
Jaunumu sadaļas
Ziņotājs [91] Turnīri [33] RSS [0]
Mūsu aptauja
Cik turniiriem ir jaanotiek ?
Atbilžu kopskaits: 33
Mini čats
500
Galvenā » 2009 » Maijs » 23 » Cope Papes ezerā.
Cope Papes ezerā.
09:13

Līdaku zveja
Līdaku zveja Papes ezerā kā diena no nakts atšķiras no ierastās spiningošanas tradicionālajos ezeros. Iecienītākās šī ezera zoboto atrašanās vietas – pietiekoši biezi zālāji un to malas, tad gribot tās noķert, ēsma ir jāmet zālēs. Šī iemesla dēļ līdaku zvejai ieteicams izmantot pietiekoši spēcīgu 2,7 m garuma, 10-40 g gallija spiningu un izturīgu, 0,16-0,18 mm pītu auklu. Gandrīz kas otra mešana beidzas ar ēsmas „ieciršanos“ zālēs, tādēļ ar tādām ierīcēm vienkārši pārgriež zāles un atbrīvo ēsmu. Svarīgi atzīmēt, ka ar plānāku auklu labāku līdaku neizdotos savaldīt – šajā ezerā tās patiešām ir ļoti kaujasspējīgas – mēdz stādīt sveces un saprātīgi izmanto zālāju patvērumu.
Pašas labākās „līdaku“ vietas – tā saucamās „acis“ starp zālēm.
Papes līdaku krājumi patiešām bagāti. Līdaku standarts diezgan vienāds – ap 1-1,5 kg, bet var noķert arī 2,5-4 kg plēsoņas. Zvejojot atsevišķi var laimēties izvilkt arī pāri par 8 kg sverošas līdakas.
Līdakas vislabāk spiningot uz īpaši viegliem 3-6 g galvas āķiem ar uzmauktām gumijiņām.
Vienīgie āķīši ar uz augšu novirzītu smailo galu mazāk ķeras aiz zālēm..
Papē dominē diezgan interesants likums, kurš ir pretrunā daudzu zvejnieku pārliecībai.
Ja diena ir apmākusies šeit iedarbīgākas ir spilgtas krāsas: salātu, oranža un citas, bet, ja saulaina – tradicionālā balta melna.
Braucot atpūsties ir ieteicams atvest vairāk gumijiņu, jo bagātīgas ķeršanās dēļ mīkstās ēsmas pietiek neilgi – to astes drīz vien sagraiza un „apcērp“ līdaku zobi. Vēl viena nianse-ķerot šajā ezerā ir jāizvēlas rupjāki pavadiņi.
Tradicionālie volframa šeit pavisam neder – no pastāvīgā sasprindzinājuma pēc padsmit metieniem pavadiņi sāk vilkties čokurā un tie ir jānomaina.
Videomateriāls par ezeru un līdaku zvejniecību 7.61 mg

Asaru zveja
Ļoti azartiska asaru zveja ar mikroēsmām. Svītrainie šeit ķerās patiešām skaisti – visbiežāk 100-300 g svara, tomēr kvern tie tik tiešām ne visur. Nākas appeldēt lielas platības, kamēr atrodi strīpaiņu pulciņu. Kad asari „dusmīgi“, tie uzbrūk arī līdakām domātās ēsmas.
Efektīva un iespaidīga ir asaru zveja ar mailītēm. Asarus makšķerējot ar mailītēm, mikroēsma tos neinteresē. Ir novērots, ka visvairāk ķērienu uzdāvina tā saucamās „smēres“ krāsas mikrotvisteriņi ar vizuļiem, tomēr vienreiz ir veiksmīgāks sarkans vizulis, citu reizi – zils vai balts, tad iesakām turēt visādus. Bieži gadās arī tādas dienas, kad asari mikroēsmu krāsām nepievērš uzmanību – ko nometīsi, pie tā arī ķerās.

Ruduļu zveja
Pēc zvejnieku vārdiem, ruduļu Papes ezerā – tā kā kurkulēnu peļķē, tādēļ nenoķert vienkārši nav iespējams. Labākā ēsma – mušas kāpuru virkne. Visbiežāk ir tikai jāuzmet pie zālēm un nespējot pat pamirkšķināt plūdiņš pazūd. Pareizi, daudz ruduļu no vienas vietas neizvilksi – ātri sabaidās. Vasarā ruduļi sevi nodod uz ūdens virsmas atstādami nelielus ratiņus, tad peldot tos zvejot nepieciešams tikai nedaudz uzmanības. Pieradināt nav vērts – un bez tās lieliski ķerās.

Līņu zveja
Ezerā līņu tiešām ir daudz. Parasti līņi uzturās zālēs, tādēļ pirms tam pieradinot ar barību, actiņās starp zālēm to tiek noķerts patiešām ne tik maz. Auklai ir jābūt ne plānākai kā 0,2 mm, dziļumam – ap 1 m, ēsmai – sliekām. Ēsma paceļama ap 5 cm no dibena, dažreiz labi ķerās arī ar dibena makšķerēm. Visbiežāk noķertie līņi sver ap 1 kg, tomēr nepazaudējiet uzmanību – tiek noķerti arī pa 2-3 kg. Tādus savaldīt zālēs nav viegli, tādēļ obligāta ir laba stipra aukla. Ķerot līņus, bieži pieķerās arī plauži, sveroši pa 2-3 kg, dažreiz arī lielāki.
Makšķerējot ir ieteicams turēt vairāk āķīšu, jo, ja ēsmu sagrābj līdakas – nereti nokož, bet dažreiz līņi ar plaužiem iespraucās zālēs un norauj auklu. Tobrīd vieglāk ir izvilkt zivi ar tīkliņu.

Karūsu zveja
Parasti karūsas tiek ķertas kanālā, kas savieno ezeru ar jūru, pretējā kanāla pusē ap 1 m dziļumā. Sudraba karūsas, kuru svars vidēji ir ap 0,8 kg, bagātīgi ķerās visu vasaru. Zvejojiet tur, kur vairāk nomīdīts krasts, tur tie pastāvīgi tiek baroti. Karūsas ķeramas ar dibena makšķerēm no rītiem un vakaros. Pie auklas tiek piekabināta barotava, ēsmai tiek izmantotas sliekas vai speciāli ražota barība. Visbiežāk karūsas uzturas pie pašām zālēm.

Plaužu zveja
Plaužus vieglāk saķert konkrētās kanāla vietās, viena no tām – braucot no atpūtas vietas kreisajā pusē pretējā krastā. Šeit ir daudz zāļu, nedaudz dziļāk, tādēļ mazāk arī zivis sabaidās. Zvejniecība būs sekmīga, ja plaužus pastāvīgi kārdināsiet ar barību. Plauži ķerami tādā pašā veidā kā karūsas un līņi.
No zvejnieku pieredzes: Papes ezera zivīm nepatīk mušu kāpuri, kanālā vairāk baidās no trokšņa.
Sliekām ir jābūt nakts vai rupjām lauku.

Zvejniecība jūrā
Pavadot atvaļinājumu Papē nevajag norobežoties vienīgi tikai ar ezeru. Tikai aiz dažiem simtiem metru šeit zilnē jūra, tādēļ, ja apnīk zvejot ezerā var apbruņoties un paglūnēt pēc butēm, paltusiem, zušiem.

Cita svarīga informācija
- Atļaujas zvejniecībai. Atļauju zvejniecībai visērtāk ir iegādāties aiz 9 km no Papes esošajā Rucavas pilsētiņā. Triju mēnešu atļauja makšķerēt gandrīz visas Lietuvas ūdeņos maksā tikai 2 latus (ap 10 Lt), tādēļ riskēt un zvejot bez atļaujas patiešām nav vērts. Zvejniecības inspektori Papes ezerā ir bieži ciemiņi. Obligāti ir jāievēro zvejniecības noteikumi.
- Orientēšanās līdzekļi. Tā kā lielāko ezera platības daļu aizņem zālāji, tad pirmo reizi izpeldot tajā ir pavisam viegli apmaldīties. Atradnes garums vairāk kā 30 km, tad maldīties var nākties ne vienu dienu. Šī iemesla dēļ tiek rekomendēts paņemt līdzi GPS, taču, ja tā nav – vismaz parastu kompasu. Ja jums nav ne viens, ne otrs, variet izmēģināt citu metodi – braucot uz priekšu iepretī katrai izpeldēšanai vai citai maldīgai vietai pie niedrēm piesieniet kādu spilgtu lupatiņu vai citu priekšmetu. Tad atgriezties nebūs nekādu problēmu.
- Laivas. Bez laivas Papes ezerā nav ko darīt. Laivu var iznomāt atpūtas namos „Aulaukio Baltija“. Ja nospriedīsiet vest savu laivu, labāk izvēlēties plastikas vai koka. Ar piepūšamo spraukties cauri zālāju koridoriem nav vienkārši.
- Odi. Vēl viena Papes īpatnība – odi. Ezerā to nekad nav, tomēr, ja tikai vējš nepūš no jūras, krastā vari sajusties, it kā būtu aizbraucis kaut kur aiz Polārā Loka. Par laimi, odu trakošanas periods nav ļoti garš un atbraucot otrajā vasaras pusē to ir mazāk. Tiek rekomendēts parūpēties par repelentiem un citiem aizsardzības līdzekļiem.

Kategorija: Ziņotājs | Skatījumi: 1473 | Pievienoja: pikki2 | Reitings: 0.0/0 |
Komentāru skaits: 0
Piebilst var tikai reģistrēti lietotāji!
[ Reģistrēties | Ieeja ]
Ieejas forma
Jaunumu kalendārs
«  Maijs 2009  »
POTCPkSSv
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Meklēt
Linki
Statistika

Onlainā kopā: 1
Viesu: 1
Lietotāju 0

Copyright GodMode © 2024 | Uzturēšanu nodrošina uCoz